Nanoleap

H2020: “Nanocomposite for building constructions and civil infrastructures: European network pilot production line to promote industrial application cases”

Leta 2015 smo se pridružili mednarodnemu konzorciju za razvojno-raziskovalni projekt Nanoleap v okviru programa Obzorje 2020. Cilj projekta je razvoj koordinirane mreže specializiranih pilotnih linij za proizvodnjo nanokompozitnih proizvodov za razne infrastrukturne in gradbene namene.

Proizvodne linije bodo sestavljale različne mehanske, kemijske in elektronske naprave z vgrajeno senzoriko in aktuatorji v popolnoma avtomatiziranem sistemu. Uporabniku prijazen sistem vodenja bo zagotavljal tekoče in varno upravljenje s proizvodnimi sistemi, ki jih bo mogoče nadzirati tudi na daljavo. To bo omogočalo neprekinjeno delovanje linije brez prisotnosti operaterjev. Infrastruktura avtomatiziranega sistema bo prispevala računsko moč in možnost zbiranja podatkov, ki bodo uporabljeni v razvojni fazi projekta.

Na srečanju v švicarskem mestu Thun na zveznem inštitutu za materiale EMPA se je demonstriralo sintezo nanokompozitnih materialov v procesu »induktivno sklopljene plazme«.

Več o projektu na spletni strani.

NanoLeap_Group Picture_1

 

Projekt je financiran s strani EU v okviru programa H2020-NMP-PILOTS-2014 po pogodbi 646397.