November 26, 2020

Projekt MAMA-MEA prejel nagrado za najboljšo inovacijo na Evropskem tednu vodika

Evropski teden vodika, ki ga organizira Fuel Cells & Hydrogen Joint undertaking, javno-zasebno partnerstvo Evropske komisije in konzorcija Hydrogen Europevsako leto podeljuje nagrade za dosežke in presežke na področju čistega vodika. Letos si je to prestižno nagrado prislužil projekt MAMA-MEA, v katerem sodeluje tudi INEA.

Projekt MAMA-MEA, v katerem sodeluje sedem evropskih podjetij in institucij, razvija proces aditivnega nanašanja slojev za proizvodnjo vodikovih gorivnih celic. Tak proces, ki za proizvodnjo gorivnih celic še nikoli ni bil uporabljen, bo pospešil proizvodnjo za več kot desetkrat, izboljšal porabo surovin na 99% in zmanjšal ceno proizvodnje za 58%. Inea se na projektu prvotno ukvarja z načrtovanjem linije ter vodenjem proizvodnega procesa kot tudi z nadzorom kakovosti na vsaki stopnji proizvodnje.

Zasnovana linija bo v prihodnosti zagnana v Swindonu (VB) na lokaciji globalne kemijske družbe Johnson Matthey Fuel Cells in bo prva svoje vrste na svetu. Ponosni smo, da lahko prispevamo k tako pomembnem delu svetovnega prehoda na čisto energijo.

MAMA-MEA je prejemnik evropskega financiranja iz Fuel Cells and Hydrogen Joint Undertaking na podlagi sporazuma št. 779591.

mama-mea.eu